Papier pakowy: Różnice pomiędzy wersjami
(→Zobacz też) |
|||
Linia 16: | Linia 16: | ||
==Przypisy== | ==Przypisy== | ||
− | # | + | # |
---- | ---- | ||
Autor: '''E.P.''' | Autor: '''E.P.''' |
Wersja z 23:00, 12 mar 2022
Papier pakowy
(papier szary, kraft, natron, szrenc) (ang. kraft paper, brown paper; fr. papier kraft; niem. Packpapier)
Mocny i odporny na uszkodzenia papier, najczęściej jasnobrązowy lub szary, przeznaczony do pakowania. Produkowane są różne rodzaje papieru pakowego. Współcześnie dominuje papier kraft, papier siarczanowy, wytwarzany z makulatury lub celulozy bez dodatków chemicznych, wzmocniony i gładzony, o fakturze gładkiej lub prążkowanej. Na drugim biegunie znajduje się papier wykonywany z makulatury, odpadów szmacianych i drewnianych, tzw. szrenc. Jest on jednostronnie gładzony, na spodniej stronie pozostają nierówności, czasem także widoczne są skrawki zadrukowanej makulatury lub wióry drewniane.
W introligatorstwie papier pakowy był wykorzystywany na wyklejki w tańszych oprawach. W oprawach bibliotecznych często sporządzano wyklejki z papieru pakowego ze względu na jego wytrzymałość i odporność na zabrudzenia. Papier pakowy służył za podłoże do wykonywania papierów dekorowanych, zwłaszcza metodą klajstrową (→papiery klajstrowe). Używany także na elementy konstrukcyjne oprawy (woreczek, pasek apierowy służący do montowania okładek wklejanych) i wzmacniające grzbiet. Z papieru pakowego wykonywano obwoluty ochronne dla książek bibliotecznych, podręczników szkolnych i zeszytów.
Zobacz też
Indeks alfabetyczny
Obwoluta
Papiery klajstrowe
Woreczek
Wyklejenie grzbietu
Przypisy
Autor: E.P.