Szarfowanie
Spis treści
[ukryj]Szarfowanie
(podcinanie skóry) (ang. pare, fr. parer, niem. Schärfen, wł. scarnire)
Ścienianie skóry przeznaczonej na obleczenie okładki. Szarfowanie wykonywane jest na obrzeżach (miejscach zawinięcia), przegubach, ewentualnie na całym grzbiecie, zwłaszcza w przypadku wykonywania garbów (wypukłych zwięzów). Skórę przeznaczoną na oprawę półskórkową czasami introligatorzy szarfują na całej powierzchni, podobnie jak użytki przeznaczone na rogi lub lamówki. W wyjątkowych przypadkach szarfowaniu poddawana jest cała obłóczka, a nawet cały błam skóry.
W dawnym introligatorstwie, nie podcinano skóry, introligatorzy zaopatrywali się w skórę o odpowiedniej grubości. W XVI-XIX w. podcinali tylko miejsca przeznaczone na zawinięcia. Szarfowanie upowszechniło się w 2. poł. XIX w.
Urządzenie służące do ręcznego podcinania (szarfowania) skóry na oprawę. Podcinanie następuje poprzez przeciąganie skóry przez szczelinę pomiędzy zamocowanym w głowicy nożykiem (żyletką) a ruchomym ogranicznikiem w formie rolki, którego regulacja pozwala na zmianę grubości i skosu podcinanego materiału.
Zakłady introligatorskie wykonujące znaczne liczby opraw skórzanych używają maszyn do szarfowania lub do rozcinania (dwojenia) skóry.
Zobacz też
Indeks alfabetyczny
Nóż do skóry
Strugarka
Grafika
Przypisy
- Przypis 1
- Przypis 2
Autor: E.P.