Grzbiet: Różnice pomiędzy wersjami
(drobne zmiany interp.) |
(→Zobacz też) |
||
Linia 18: | Linia 18: | ||
[[Oporek]] <br> | [[Oporek]] <br> | ||
[[Sprężysty grzbiet]] <br> | [[Sprężysty grzbiet]] <br> | ||
+ | [[Garby]] <br> | ||
==Grafika== | ==Grafika== |
Wersja z 10:04, 10 wrz 2020
Spis treści
Grzbiet
(niem. Rücken, Buchrücken)
Bok książki, na którym znajdują się połączenia składek lub kartek. Pracująca, ruchoma część książki umożliwiająca odwracanie kart. Rozróżnić należy grzbiet bloku książki, a więc miejsce wewnątrz książki od grzbietu okładki, czyli zewnętrznej osłony.
Zależnie od stosowanej techniki oprawy, grzbiet może być uformowany z grzbiecików składek lub krawędzi kart. W oprawie szytej na grzbiecie znajdują się nici lub metalowe zszywki oraz ewentualnie zwięzy. Grzbiet jest zazwyczaj zaklejony, często też naklejone są na nim materiały wzmacniające w postaci pasków papieru, merli, płótna, skóry. W technice grzbietu zwartego na grzbiet bloku naklejona jest grzbietowa partia okładki. W oprawach bezszyciowych na grzbiecie znajduje się klej, zaś grzbiet przed zaklejeniem mógł zostać poddany mechaceniu, nacinaniu lub frezowaniu.
Grzbiet może mieć kształt prosty lub zaokrąglony. Zaokrąglenie uzyskuje się przez obicie młotkiem lub stosując specjalną maszynę - obijaczkę. Grzbiet powinien być miernie i symetrycznie zaokrąglony, nadmierne lub nierównomierne zaokrąglenie stanowi błąd w sztuce. Grzbiet spiczasty nazywany był świńskim lub grzbietem śledzia (niem. Schweinsrücken, Heringsrücken).
Dodatkowym procesem jest oporkowanie, a więc wygięcie grzbietów skrajnych składek, stosowane w niektórych tradycyjnych technikach oprawy.
Zobacz też
Indeks alfabetyczny
Grzbiet wolny
Grzbiet zwarty
Grzbietówka
Oporek
Sprężysty grzbiet
Garby
Grafika
Przypisy
- Przypis 1
Autor: E.P.