Tapa: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon oprawoznawczy
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Zobacz też)
Linia 17: Linia 17:
 
[[Papier]] <br>
 
[[Papier]] <br>
 
[[Papier ręcznie czerpany]] <br>
 
[[Papier ręcznie czerpany]] <br>
[[Papier ręcznie czerpany żeberkowy]] <br>
 
[[Papier ręcznie czerpany welinowy]] <br>
 
 
[[Papirus]] <br>
 
[[Papirus]] <br>
 
  
 
==Grafika==
 
==Grafika==

Wersja z 22:12, 18 wrz 2021

Tapa

Materiał z kory (ang. bark cloth, fr. tapa, tissu d'écorce)

Wyrób z pasm łyka drzew i krzewów z rodziny morwowatych (łac. Moraceae) lub wawrzynkowatych (łac. Thymelaeaceae)

Technologia

W pierwszej kolejności należy usunąć korę z drzew i krzewów z rodziny morwowatych lub wawrzynkowatych. Następnie po namoczeniu w wodzie, oddziela się łyko od zewnętrznych warstw kory. W zależności od tradycji pasma łyk w/w drzew i krzewów poddaje się fermentacji, traktuje wapnem gaszonym lub gotuje się w wodzie z dodatkiem popiołu drzewnego (potażu), po czym przemywa się je w strumieniu wody. Zostają w ten sposób usunięte z łyka składniki niecelulozowe. Otrzymane pasma łyka układa się na pniu płaskiej powierzchni drewnianej lub kamiennej i przez dłuższy czas ubija się je młotkiem (il. 1, 2). W trakcie tego procesu łyka polewa się wodą, co wraz z ubijaniem powoduje ich silne pęcznienie, a ich powierzchnia staje się śluzowata. Małe skrawki łyka nakłada się na siebie na niewielkie zakładki i ubija te miejsca, aż do uzyskania jednolitego arkusza. Wysuszenie na słońcu kończy proces wytwarzania tapy.

Właściwości

Tapa charakteryzuje się znaczna wytrzymałością i jednorodna strukturą. W wyrobie tapy, który kojarzy stosowanie czynnika chemicznego do wydzielania składników niecelulozowych, z oddziaływaniem mechanicznym w celu spotęgowania uwodnienia nawilżonych włókien, a co w konsekwencji prowadzi do zwartej i wytrzymałej struktury - utrwalił się kanon, który leży u podstaw wynalazku papieru. Z wyglądu tapa jest podobna do papieru, od którego jest jednak pulchniejsza i mniej gładka. W przeźroczu łatwo dostrzec odmienność tapy i papieru (il. 3). Pomimo podobieństw technologicznych z papirusem tapa różni się od niego, przede wszystkim stanowi wytwór jednowarstwowy.

Historia

Tapa od pradawnych czasów była wyrabiana na ogromnym obszarze (il. 4). Początków jej wytwarzania upatruje się w czasach ok. 2500 lat p.n.e. na obszarze stanowiącym dzisiaj południe Chin. Z tego regionu wyrób tapy przeniknął do południowo-wschodniej Azji. Malajowie rozpowszechnili jej wyrób na wyspach Pacyfiku oraz Madagaskarze, skąd tapa dotarła do Afryki. Pozostało niewyjaśnione w jaki sposób tapa dotarła do Ameryki Środkowej, istnieje także możliwość, że wyrób tapy w Ameryce miał charakter samoistny. Tapa od VIII w. była nośnikiem pisma Majów, a później Tolteków i Azteków. W XVII w. tapa zaczęła być materiałem pisarskim na Sumatrze i Jawie.

Zobacz też

Indeks alfabetyczny
Papier
Papier ręcznie czerpany
Papirus

Grafika

Przypisy

  1. Dąbrowski J., Siniarska-Czaplicka J., Rękodzieło papiernicze. Warszawa 1991.
  2. Encyklopedia wiedzy o książce [red. Birkenmajer A., Kocowski B., Trzynadlowski J.], Wrocław, Warszawa, Kraków, 1971.
  3. Jakucewicz S., Wstęp do papiernictwa, Warszawa 2014.



Autor: M.P.G.