Grzbiet: Różnice pomiędzy wersjami
(→Zobacz też) |
|||
(Nie pokazano 1 pośredniej wersji utworzonej przez tego samego użytkownika) | |||
Linia 11: | Linia 11: | ||
==Zobacz też== | ==Zobacz też== | ||
+ | [[Indeks alfabetyczny]] <br> | ||
[[Grzbiet wolny]] <br> | [[Grzbiet wolny]] <br> | ||
[[Grzbiet zwarty]] <br> | [[Grzbiet zwarty]] <br> | ||
Linia 21: | Linia 22: | ||
# Encyklopedia wiedzy o książce [red. Birkenmajer A., Kocowski B., Trzynadlowski J.], Wrocław, Warszawa, Kraków, 1971, szp. 845-847. | # Encyklopedia wiedzy o książce [red. Birkenmajer A., Kocowski B., Trzynadlowski J.], Wrocław, Warszawa, Kraków, 1971, szp. 845-847. | ||
# Macchi F., Macchi L., Dizionario illustrato della legatura, Milano, 2002, s. 140-142. | # Macchi F., Macchi L., Dizionario illustrato della legatura, Milano, 2002, s. 140-142. | ||
+ | # Wiese Fritz, Der Bucheinband: Eine Arbeitskunde mir Werkzeichnungen, Stuttgart 1953, s. 141-149. | ||
---- | ---- | ||
Autor: '''E.P.''' | Autor: '''E.P.''' |
Aktualna wersja na dzień 22:20, 7 kwi 2022
Grzbiet
(ang. spine, back; niem. Rücken, Buchrücken, fr. dos, wł. dorso)
Bok książki, na którym znajdują się połączenia składek lub kartek. Pracująca, ruchoma część książki umożliwiająca odwracanie kart. Rozróżnić należy grzbiet bloku książki, a więc miejsce wewnątrz książki od grzbietu okładki, czyli zewnętrznej osłony.
Zależnie od stosowanej techniki oprawy, grzbiet może być uformowany z grzbiecików składek lub krawędzi kart. W oprawie szytej na grzbiecie znajdują się nici lub metalowe zszywki oraz ewentualnie zwięzy. Grzbiet jest zazwyczaj zaklejony, często też naklejone są na nim materiały wzmacniające w postaci pasków papieru, merli, płótna, skóry. W technice grzbietu zwartego na grzbiet bloku naklejona jest grzbietowa partia okładki. W oprawach bezszyciowych na grzbiecie znajduje się klej, zaś grzbiet przed zaklejeniem mógł zostać poddany mechaceniu, nacinaniu lub frezowaniu.
Grzbiet może mieć kształt prosty lub zaokrąglony. Zaokrąglenie uzyskuje się przez obicie młotkiem lub stosując specjalną maszynę - obijaczkę. Grzbiet powinien być miernie i symetrycznie zaokrąglony, nadmierne lub nierównomierne zaokrąglenie stanowi błąd w sztuce. Grzbiet spiczasty nazywany był świńskim lub grzbietem śledzia (niem. Schweinsrücken, Heringsrücken).
Dodatkowym procesem nadającym grzbietowi kształt jest oporkowanie, a więc wygięcie grzbietów skrajnych składek, stosowane w niektórych tradycyjnych technikach oprawy.
Zobacz też
Indeks alfabetyczny
Grzbiet wolny
Grzbiet zwarty
Grzbietówka
Oporek
Sprężysty grzbiet
Garby
Przypisy
- Encyklopedia wiedzy o książce [red. Birkenmajer A., Kocowski B., Trzynadlowski J.], Wrocław, Warszawa, Kraków, 1971, szp. 845-847.
- Macchi F., Macchi L., Dizionario illustrato della legatura, Milano, 2002, s. 140-142.
- Wiese Fritz, Der Bucheinband: Eine Arbeitskunde mir Werkzeichnungen, Stuttgart 1953, s. 141-149.
Autor: E.P.