Składka: Różnice pomiędzy wersjami
(→Składka) |
(→Grafika) |
||
Linia 32: | Linia 32: | ||
<gallery> | <gallery> | ||
File:Bookbinders_2.jpg|Obrazek 1 | File:Bookbinders_2.jpg|Obrazek 1 | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Wersja z 19:44, 23 lip 2020
Spis treści
Składka
(lega, sekstern) (ang. quire, gathering, section, niem. Lage, fr. cahier, wł. fascicolo)
Kilka kart złamanych, włożonych jedna w drugą, stanowiących zeszyt lub wielokrotnie złamany arkusz drukarski.
Składki stanowią podstawowy element z którego kompletowany jest blok książki.
W średniowiecznych książkach rękopiśmiennych składki powstawały z przyciętych do formatu, złożonych arkuszy pergaminu lub papieru. Zależne od liczby kart stosuje się nazwy składek :
- bifolium – przełamany arkusz = 2 karty
- binion (duernion)– 2 arkusze = 4 karty
- ternion – 3 arkusze = 6 kart
- quaternion – 4 arkusze = 8 kart
- quinternion – 5 arkuszy = 10 kart
- seksternion – 6 arkuszy = 12 kart
- septernion – 7 arkuszy = 14 kart
- okternion – 8 arkuszy = 16 kart.
W książkach drukowanych składka powstaje na skutek złamania (sfalcowania) arkusza drukarskiego. Kolumny druku są rozplanowane na arkuszu w ten sposób, że po kilkakrotnym złamaniu powstaje składka z właściwą kolejnością tekstu. Zależnie od liczby złamań arkusza powstają formaty książek:
- 2° folio – jeden złam = 2 karty
- 4° quarto - 2 złamy = 4 karty
- 8° octavo - 3 złamy = 8 kart
- 16° sedecimo - 4 złamy = 16 kart.
Zobacz też
Indeks alfabetyczny
Format książki
Kodeks
Grafika
Przypisy
- Przypis 1
Autor: E.P.