Bibułka japońska
Bibułka japońska
(papier japoński) (ang. Japanese paper; fr. papier japonais, washi; niem. Japanpapier)
Półprzezroczysty długowłóknisty japoński wyrób papierowy, pierwotnie wytwarzany ręcznie. Współcześnie papier japoński jest wytwarzany zarówno ręcznie jak i maszynowo. Do jego wyrobu wykorzystywane są włókna różnych niskopiennych drzew, przede wszystkim gampi, kozo i innych gatunków morwy i in., ponadto wykorzystywane są konopie, bawełna, a nawet włosie zwierzęce i włókna syntetyczne. Papiery japońskie produkowane są w różnych gramaturach, kolorach i w zróżnicowanej fakturze - od gładkich po wyroby o wyraźnym, grubym włóknie. Niektóre gatunki papieru japońskiego są zaklejane klejem ryżowym, zwierzęcym lub śluzem z różnych roślin (neri).
Najcieńsze, niskogramaturowe wyroby - bibułki niezaklejone są wykorzystywane w introligatorstwie i konserwacji-restauracji, są zwane bibułką konserwatorską. Cechują się gładkością, równomiernym włóknem, niską gramaturą (od 3 g/m2) i dużą przejrzystością, są białe lub w naturalnym odcieniu kremowym. W konserwacji-restauracji zabytkowych kodeksów bibułka służy do naprawy przedarć papieru, wzmacniania osłabionych kart poprzez dublaż oraz wzmacniania grzbietów kart (falców) i składek. Bywa stosowana do uzupełniania ubytków w papierze (obok masy papierniczej, bibuły lub papieru długowłóknistego). Służy do wzmacniania różnych uszkodzonych elementów oprawy, np. narożników, grzbietów, przegubów.
Zobacz też
Indeks alfabetyczny
Papierowe wyroby
Papier
Bibuła
Bibułka
Autor: E.P.