Ścięcie rogu: Różnice pomiędzy wersjami
(→Ścięcie rogu) |
(→Grafika) |
||
Linia 17: | Linia 17: | ||
<gallery> | <gallery> | ||
+ | |||
+ | File:Róg.jpg|Ścięcie rogu okładziny, za: Cockerell 1953 | ||
File:Wcięcie 1.jpg|Opracowanie wcięcia podczas oblekania okładki | File:Wcięcie 1.jpg|Opracowanie wcięcia podczas oblekania okładki | ||
File:Wcięcie 2.jpg|Wcięcie rogu bardziej i mniej uwidocznione | File:Wcięcie 2.jpg|Wcięcie rogu bardziej i mniej uwidocznione |
Wersja z 17:36, 20 lut 2022
Spis treści
Ścięcie rogu
(wcięcie, nacięcie, wpust, wrąbek) (ang. back cornering/back-cornering, fr. encoche de coiffe, niem. Eckausschnitt)
Ukośne ścięcie okładzinówki, zwykle tekturowej, w rogach stykających się z daszkiem i skrajem grzbietu. Podczas oblekania okładki skórą, w tym miejscu zaciągany jest sznurek, mający na celu utrwalenie wcięcia.
Detal występujący w oprawie organicznej bez odsadki, mający na celu zapobieżenie deformacji kapitałki i daszku podczas otwierania książki. Wcięcie pojawia się w oprawach po 1780 roku, gdy zaczęto z fałdu skóry formować płaski daszek, wcześniej skraje grzbietu okrywające kapitałkę były formowane bardziej okrągło, a wcięcie nie było tak mocno uwidocznione.
Zobacz też
Indeks alfabetyczny
Organiczna oprawa
Francuska oprawa
Przegub zwarty
Daszek
Grafika
Przypisy
- B. Middleton, The restoration of leather bindings, ed. 4, Delaware, London 2004, s. 142-3.
Autor: E.P.