Karagen: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon oprawoznawczy
Skocz do: nawigacja, szukaj
Linia 2: Linia 2:
 
(ang. carrageenans/carrageenins; fr. carraghénane)
 
(ang. carrageenans/carrageenins; fr. carraghénane)
  
Rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki.  W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz, którego głównym składnikiem jest karagenina, tworząca po odparowaniu żel. W introligatorstwie karagen jest stosowany jako grunt papierów marmurkowych.
+
Rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki.  W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz, którego głównym składnikiem jest karagenina, tworząca po odparowaniu żel. W introligatorstwie karagen jest stosowany jako grunt do odciągania i tworzenia papierów marmurkowych.
  
 
==Zobacz też==
 
==Zobacz też==

Wersja z 18:44, 16 lut 2022

Karagen

(ang. carrageenans/carrageenins; fr. carraghénane)

Rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz, którego głównym składnikiem jest karagenina, tworząca po odparowaniu żel. W introligatorstwie karagen jest stosowany jako grunt do odciągania i tworzenia papierów marmurkowych.

Zobacz też

Indeks alfabetyczny
Papiery marmurkowe

Przypisy

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Karagen

Autor: M.P.B.