Karagen: Różnice pomiędzy wersjami
Z Leksykon oprawoznawczy
Linia 2: | Linia 2: | ||
(ang. carrageenans/carrageenins; fr. carraghénane) | (ang. carrageenans/carrageenins; fr. carraghénane) | ||
− | Rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz, którego głównym składnikiem jest karagenina, tworząca po odparowaniu żel. W introligatorstwie karagen jest stosowany jako grunt papierów marmurkowych. | + | Rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz, którego głównym składnikiem jest karagenina, tworząca po odparowaniu żel. W introligatorstwie karagen jest stosowany jako grunt do odciągania i tworzenia papierów marmurkowych. |
==Zobacz też== | ==Zobacz też== |
Wersja z 18:44, 16 lut 2022
Karagen
(ang. carrageenans/carrageenins; fr. carraghénane)
Rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz, którego głównym składnikiem jest karagenina, tworząca po odparowaniu żel. W introligatorstwie karagen jest stosowany jako grunt do odciągania i tworzenia papierów marmurkowych.
Zobacz też
Indeks alfabetyczny
Papiery marmurkowe
Przypisy
Autor: M.P.B.