Karagen: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon oprawoznawczy
Skocz do: nawigacja, szukaj
m (Karagen: uzupełn. term. ang.)
Linia 13: Linia 13:
  
 
----
 
----
Autor: '''MPG'''
+
Autor: '''M.P.B.'''

Wersja z 12:20, 31 sie 2021

Karagen

(ang. carrageenans/carrageenins; fr. carraghénane)

Rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz, którego głównym składnikiem jest karagenina, tworząca po odparowaniu żel. W introligatorstwie karagen jest stosowany jako grunt papierów marmurkowych.

Zobacz też

Indeks alfabetyczny
Papiery marmurkowe

Przypisy

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Karagen

Autor: M.P.B.