Karagen: Różnice pomiędzy wersjami
Z Leksykon oprawoznawczy
m (→Karagen: uzupełn. term. ang.) |
|||
Linia 13: | Linia 13: | ||
---- | ---- | ||
− | Autor: ''' | + | Autor: '''M.P.B.''' |
Wersja z 12:20, 31 sie 2021
Karagen
(ang. carrageenans/carrageenins; fr. carraghénane)
Rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz, którego głównym składnikiem jest karagenina, tworząca po odparowaniu żel. W introligatorstwie karagen jest stosowany jako grunt papierów marmurkowych.
Zobacz też
Indeks alfabetyczny
Papiery marmurkowe
Przypisy
Autor: M.P.B.