Karagen: Różnice pomiędzy wersjami
Z Leksykon oprawoznawczy
m (→Karagen: uzupełn. term. ang.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
==Karagen== | ==Karagen== | ||
− | (fr. carraghénane) | + | (ang. carrageenans/carrageenins; fr. carraghénane) |
− | Rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz, którego głównym składnikiem jest karagenina, tworząca po odparowaniu żel. W introligatorstwie karagen jest stosowany jako grunt papierów marmurkowych. | + | Rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz, którego głównym składnikiem jest karagenina, tworząca po odparowaniu żel. W introligatorstwie karagen jest stosowany jako grunt papierów marmurkowych. |
==Zobacz też== | ==Zobacz też== |
Wersja z 18:40, 17 lut 2021
Karagen
(ang. carrageenans/carrageenins; fr. carraghénane)
Rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz, którego głównym składnikiem jest karagenina, tworząca po odparowaniu żel. W introligatorstwie karagen jest stosowany jako grunt papierów marmurkowych.
Zobacz też
Indeks alfabetyczny
Papiery marmurkowe
Przypisy
Autor: MPG